Článek: Co to je PTCG?

Co to je PTCG?

Viděli jste už na mnoha webech rubriku PTCG? Lámali jste si hlavu co je?
Vaše lámání tímto článkem končí! Postupně zde naleznete články o nových kartách, jejich cenách, pravidlech či nové taktice při stavbě balíčku. V tomto článku se dozvíte základní věci o Pokémon Trading Card Game, nadále pod zkratkou PTCG. Proto se považujete za pokročilé hráče, nepodceňujte základní informace. Protože si zde budeme vysvětlovat např. jaký je rozdíl mezi 1. a 2. sérií karet a jak takové karty poznáme. Víte že rozdíl mezi kartou s 1. a 2. série je až dvojnásobek její ceny? Ne? Pak čtěte dál…….

Nejdříve musíte vědět, co to vůbec PTCG je. Jedná se o karetní a sběratelskou hru s tématem Pokémon (překvapivě). Princip této hry je jednoduchý: Složíte si balíček z Pokémonů, trenérů a energií a pak už jen musíte použít správnou strategii a vyřadit 6 soupeřových Pokémonů (Podrobnější návod, najdete později ve stejné rubrice.). Zdá se vám to až příliš jednoduché?
Říkáte si, že si prostě jen dáte do hry Blazikena a máte výhru v kapse? S takhle taktikou by vás vyřadil i hráč-začátečník. Není to tak jednoduché, budete muset zapalovat své zavity, abyste vymysleli co nejdokonalejší strategii, a každý tah si budete dobře rozmýšlet. Ale nebojte, hra není jen o kousání nehtů z nervozity, užijete si prima zábavu a naleznete nové kamarády při výměně Pokémonech karet. Tak teď už víte alespoň trochu, o co v téhle hře jde? Pokud ano čtěte dál… zamýšlíte se, že by to nebylo špatné zkusit si takovou bezva hru zahrát? Ani v tomto kroku není vše jednoduché, budete totiž potřebovat několik nezbytných rad a věcí. A všechny rady a věci zde postupně naleznete. Musím však začít od základů, aby tuto hru pochopili i úplní začátečníci.
Tak teď je na čase abychom si popsali různé typy Pokémonů, které najdete na kartách:
Pokémoni nejsou na kartách děleny do 17 typů, ale pouze do 9. Pokud chcete najít skupinu, ve které se nachází váš oblíbený Pokémon tak se podívejte na tyto skupiny, kde uvidíte, jaké typy se nám spojily:

  • Temní (dark) – jen temní
  • Trávní (grass) – travní, jedovatí, hmyzí
  • Ohniví (fire) – ohniví
  • Vodní (water) – vodní, ledoví
  • Bezbarví (colorless) – normální, dračí
  • Električtí (electric) – električtí
  • Psychičtí (psychic) – psychičtí, duchoví
  • Bojoví (fighting) – bojoví, zemní a kamení
  • Oceloví (steel) – pouze oceloví
  • Létající (flying) – tito Pokémoni se vmíchali mezi všechny typy

Většina slabostí a odolností zůstala i na kartách zachována, takže alespoň něco je tu usnadněno. Říkáte si, že teď jen stačí vybrat si vybrat svůj oblíbené tipy Pokémonů a hurá do zápasu? Kdepak, zde musíte přihlížet na slabosti a odolnosti Pokémona! Když si např. vezmete trávní a bojové typy karet, tak by na vás stačili pouze psychičtí Pokémoni, kteří by vaši hru velmi rychle ukončili. Musíte vybírat takové typy Pokémonu, které si navzájem kryjí své slabosti. Nerozumíte? Snad postačí prostý příklad: Máte ohnivý typ karet tudíž téměř všichni vaši PKM jsou slabý na vodní. Takže potřebujete ještě jeden typ a to ten který je silný proti vodním Pokémonů. A vodní Pokémoni jsou slabí proti trávním a elektrickým Pokémonů. Tudíž by se váš balíček měl skládat z ohnivých a trávních (pokud chcete eklektických) Pokémonů. Už chápete? Doufám, že jo, jinak bychom nemohli pokračovat dále.
Většinou, když už si koupíte hrací balíček (60karet) je už vše připraveno, ale abyste se stali dobrými hráči, budete muset shánět lepší a silnější Pokémony, získávat více typů Pokémonů, lepší trenérské karty, zlepšovat svou taktiku ale hlavně budete muset získávat zkušenosti. Nečekejte, že když přijedete na nějaký turnaj s nově koupeným balíčkem a budete si myslet, že už někoho porazíte. Nezatracujte hned tuto hru a nepalte své hrací karty, pokud jste s nimi nevyhráli. I když prohrajete, získáte mnoho cenných zkušeností. Už jenom to že jste hráli s mnohem silnějším hráčem, než jste vy sami, vám může hodně pomoc. Máte totiž možnost ,,okoukat“ jaká strategie je dobrá pro vítězství nebo třeba jací Pokémoni jsou dost silní na to, aby vás dovedli k vítězství.

Tady máte menší seznam věcí pro úplný začátek vaší karetní kariéry (ano ty ceny jsou vážně vysoké, ale co byste, jste čekali?)

Věci, nezbytné pro hru (pokud začínáte) :
1) balíček 60 karet PTCG (200 – 400kč) –
2) hrací kostku (4 – 30kč) – nejlépe 16hranná
3) hrací plán (0 – 5kč) – není nutností, ale bude se vám s ním lépe hrát.

Tento článek byl publikován na stránkách Grepafruit v roce 2005.